individu versus groep

Het blijft een interessante zoektocht, om van een koor of zanggroep, met zoveel verschillende individuen, te werken aan ieders individuele expressie, maar ook aan een 'groepsuitstraling'. Het zit in zoveel dingen. Hoe zijn de koorleden zich bewust van zichzelf en van elkaar (en van het publiek!) op het podium? 

Lees meer...

je koor als team!

Een erg leuk en leerzaam gedeelte van een workshop koorregie zijn de oefeningen. Ik vraag de mensen zich op elkaar af te stemmen, op elkaar te reageren en naar elkaar te kijken. Dat zijn basale kwaliteiten voor een koor. Zonder deze kwaliteiten zou een koor een onsamenhangend gekrakeel ten gehore brengen. Het zijn dus 'kernkwaliteiten'. Niet alleen in een koor. Bedrijven zien die ook graag bij hun personeel.

Lees meer...

reptielenbrein en regie

Een reptielenbrein schijnen we ergens allemaal nog te hebben. Mijn yogadocent heeft het daar ook weleens over. Ik zelf spreek vaak over een 'fysiek geheugen'. Maar wat is dat dan? Ik sprak Alex en Mieke van Kwarts na afloop van het concert, en het blijkt dat mijn regie hun reptielengeheugen aanspreekt. "Wow" dacht ik....

Lees meer...

wat kunst kan doen

Deze zomer volgde ik een inspirerende workshop bewegingstheater. Regisseur Stefan van Wieringen deelde met ons een mooi citaat over kunst van Alain de Botton, schrijver en filosoof, dat me ontroerde.

Lees meer...

waarom koorregie?

Zangers die weten én voelen wat ze zingen, komen sterker over op hun publiek. Wat ik op de toneelschool Maastricht in de opleiding tot dramadocent heb geleerd geldt ook voor zangers! Als koorregisseur werk ik dan ook als eerste aan inleving. Tekst en de (blad)muziek van het lied zijn hiervoor de inspiratiebron. Wat kan koorregie doen voor je koor? :

Lees meer...

artikelen die eerder verschenen...

  1. regisseren van een concert
  2. tips koorregie