de kracht van de kring

Gisteren maakte ik het weer mee: wat voor een kracht het oproept als zangers in een kring staan. Misschien heb je het zelf ervaren, als solist omringd door je mede-zangers. Misschien heb je het gevoeld als publiek, als de zangers rondom je stonden. Gisteren regisseerde ik Da Capo uit Stramproij. Een prachtig gemengd koor, ze deden ook al heel wat aan regie. Ze vroegen me het lied Baba Yetu te regisseren, en ik bedacht iets om ze de essentie van het lied te laten voelen...

Baba Yetu, een Swahili lied, is een gebed; het Onze Vader. Da Capo zong het aanstekelijk vrolijk maar soms ook ingetogen. Ik vroeg de zangers in een kring te gaan staan en met hun ogen dicht te zingen, ingeleefd, beseffend wat ze zongen. Ik kreeg kippevel. En ik niet alleen. 

 

Baba yetuDe dirigente stond geroerd met haar armen langs haar lichaam te luisteren naar haar koor. En links en rechts zag ik tranen. De solist in het midden wist ook niet wat hem overkwam, en zong met hart en ziel. Er gebeurde iets.

 

Ik vind dat zo prachtig. Ik raad het je aan: neem eens een lied dat zich ervoor leent in een kring te zingen. En ga eens in het midden staan. En laat je raken. Helen zelfs. Geniet!