samenzang en persoonlijkheid

Je streeft ernaar als dirigent. En als koorzangers: een mooie samenklank. Maar hoe bereik je die? Een dirigent zegt eenvoudigweg: kun je het zo doen als je buurvrouw (buurman)? Stem eens op elkaar af! Kleur samen! En daar begint de pret natuurlijk. Wat doe je dan precies als zanger? 

Je streeft ernaar als dirigent. En als koorzanger: een mooie samenklank. Maar hoe bereik je die? Een dirigent zegt eenvoudigweg: kun je het zo doen als je buurvrouw (buurman)? Stem eens op elkaar af! Kleur samen!
En daar begint de pret natuurlijk. Wat doe je dan precies als zanger? Het begint natuurlijk met aandacht, en luisteren. Ook vage begrippen eigenlijk. Toch is dat de kunst: als het ware met je zingtuiglijke aandacht in elkaar kruipen. En dat is een spannend gebeuren. Want hoe komt het dat je met de één beter kleurt dan met de ander? Dat het prettiger zingen is naast de één als naast de ander? De klank van de ander kan je iets doen, kan je raken. Of die kan je afstoten. Of iets daartussenin. Daar ontstaat dan zelfs vaak sympathie uit, en vriendschappen. Of, ja helaas ook, afstand of zelfs afkeer. Heb je het weleens bij jezelf bemerkt, hoe je reageert op anderen in je koor? En als je tóch samen 'moet' kleuren 'omdat je nu eenmaal in dezelfde stemgroep zit', hoe kan je dan ontvankelijker worden voor de ander? Een mooi onderzoek! Hoe begin je dan? Niet met de intentie die ik hierboven beschrijf :-). Daarom ook tussen haakjes. Laat het me weten! En veel zangplezier!