koorregie voor optredens

Een optreden coachen kan variëren van een aantal workshops koorregie tot het regisseren van een langer traject voor een voorstelling. Afhankelijk van ambities en budget, plan ik van tevoren met het koor de aanpak en het aantal repetities. Zijn de nummers het uitgangspunt voor de show, dan kan ik een voorstelling 'met een thema' regisseren die vrij associatief en abstract is. Deze aanpak is vooral geschikt voor koren die niet veel ervaring hebben met koorregie, of er niet al teveel tijd en aandacht aan willen of kunnen besteden.

 

Zangtheater

 

Wil een koor meer dan een liederenprogramma, dan maak ik met het koor een theatrale muzikale voorstelling, die het publiek van begin tot eind boeit. Ik werk dan aan de spelkwaliteiten van zangers met dezelfde instrumenten als bij het zetten van een simpele regie: inleving en intentie.  Na overleg met het koor werk ik een concept uit, schrijf ik eventueel teksten en draag ik ideeën aan voor decor, kleding en licht.

 

Reacties op regie van voorstellingen
publiek:

  • "De 'Zoldergeheimen' heeft ons met een sublieme voorstelling verrast. De klankkleur van het koor gaf uitstekend de gevoelens weer. Daarnaast blijkt het koor over een geweldig talent te beschikken om de essentie weer te geven...." (Henk Koolen, gastenboek Close-Up 2012).
  • "Hoog niveau, muzikaal, tekstueel en qua regie!" Mary Ellen en Peter over De Reünie Close Up, 2011. Optreden Almere: http://www.youtube.com/watch?v=MAyRB9tVc1M&feature=player_embedded
  • “Als muzikant was ik onder de indruk van de muzikale interpretaties en uitvoeringen van de songs, maar zeker ook van de, daaraan onlosmakelijk verbonden, choreografie. Juist de presentatie vormt mijns inziens een groot deel van een optreden; het optreden heeft grote indruk op me gemaakt.” U. Emmink, over Close Up, 2009

koorleden/dirigenten:

  • "Je verzint gewoon de mooiste emotionele beelden", (Damaris, Close Up).
  • "Je kwam elke avond met nieuwe ideeën. Je enthousiasme werkte heel aanstekelijk bij mij! Ik heb er heel veel van geleerd (....) ; Gebruik je lichaam, je mimiek, blijf de hele show in je rol, ook als je geen tekst hebt. Probeer je in te leven en breng dat over tot achter in de zaal."  (Paula, Heartbeat).
  • "Mijn publiek (7 mensen) was zeer enthousiast over het concert. En twee ex koorleden waren ook onder de indruk. Zij vonden ons professioneel geworden. En dat mede dankzij jou!" (Trudy, Alsmar Popkoor)
  • "Je weet de koren naar een hoger niveau op te tillen. Men gaat zingen vanuit inleving en expressie". Jetse Bremer, dirigent en componist/arrangeur.
  • "De musical was een groot succes. We kregen heel veel positieve reacties over de choreografie. De bewegingen waren heel functioneel en daardoor versterkend. Al met al kijk ik terug op een bijzonder goed concert en een uitstekende samenwerking met jou." Chris de Kroon , dirigent Young Spirit Singers